lauantai 9. elokuuta 2014

Vielä on kesää jäljellä

Jaa-a, kaksi kansanmusiikkitapahtumaa on tämän kesän osalta Piisakkaalla vielä edessä. Sitten on ohi keikkakesä 2014. Ensi sunnuntaina 10.8. soitamme Pomarkussa Eine ja Tauno Kytötien järjestämässä Elopelit-tapahtumassa ja 23.8. on vuorossa Pori Folk.

Syksyn tullen alkaa pelimannin elämässä (ainakin Piisakkaan kohdalla) rauhallisempi kausi, jolloin suunnitellaan tulevaa ohjelmistoa ja kypsytellään uusia ideoita. Aikaa seuraavan kesän rientoihin luulisi olevan riittävästi eikä kiirettä uusien kappaleiden opettelulla pitäisi olla, mutta yleensä käy niin, että kesällä kuunnellessaan muiden ryhmien esiintymisiä alkaa jo mielessään hahmotella suuntaviivoja seuraavalle keväälle. Muiden soitosta inspiroituu!

Piisakkaalla on ollut tapana ottaa uutta ohjelmistoa kaksi tai kolme kertaa vuodessa. Ei siksi, että kyllästyisimme nopeasti kappaleisiin, vaan siksi, että uusi ohjelmisto pitää omaa motivaatiota korkealla. Uusia sovituksia miettiessään tulee samalla pakotetuksi oman mukavuusalueensa ulkopuolelle säännöllisesti eikä ehkä jämähdä niin helposti tuttuun ja turvalliseen. Meillä ei varmaankaan ole paljon sellaista yleisöä, joka kävisi kuuntelemassa meitä useammassa tilaisuudessa kesän aikana, joten yleisö tuskin kyllästyy. Mutta kukin esiintyminen on omanlaisensa ja senkin vuoksi on hyvä olla runsaasti valinnanvaraa esityskappaleissa. Ja koska emme ole supertaidokkaita soittajia, on aina oltava suunnitelma B takataskussa...

Aikaisemmin harjoiteltuja kappaleita ei silti unohdeta. Niihin palataan jatkuvasti ja ainakin puolet ohjelmistosta koostuu niin sanotusti "vanhoista" kappaleista. Jokainen kappale vaatii kypsyäkseen aikaa, oli se sitten kuinka yksinkertainen tahansa. Jos harjoitus jää vähäiseksi, ei melodiaa ja laulun tunnelmaa ehdi sisäistämään tarpeeksi hyvin ja silloin esittäminen uhkaa jäädä vain melodian tekniseksi toistamiseksi.

Kesäkiireiden jälkeen käärimme hihamme ja ryhdymme soittamaan läpi ehdokkaita uusiksi esityskappaleiksi. Vain soittamalla kappaleita useita kertoja ja kokeilemalla erilaisia sovitusideoita saamme selville, mitkä lauluista jäävät ohjelmistoomme. Siinähän sitä riittää tekemistä jouluun asti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti